هشتصد پرسش و پاسخ اپراتوری پست های فوق توزیع و انتقال ( فصل چهارم: حفاظت ترانسفورماتور (2))
هشتصد پرسش و پاسخ اپراتوری پست های فوق توزیع و انتقال ( فصل چهارم: حفاظت ترانسفورماتور (2))


426 ـ دو مورد از حفاظت هاي مكانيكي ترانسفورماتور را نام ببريد.
بوخهلتس رله تعیین کننده سطح روغن و حفاظتهای مربوط به سیستم خنک کنندگی.
427 ـ حفاظت اصلي ترانسفورماتور قدرت كدام رله بوده و حفاظت هاي پشتيبان (BACK UP) آن را نام ببريد.
رلههای دیفرانسیل و بوخهلتس حفاظتهای اصلی ترانسفورماتور میباشند و رلههای ارت فالت، جریان زیاد و R.E.F به عنوان پشتیبان عمل مینمایند.
428 ـ خطاهاي خارجي تهديد كننده ترانسفورماتور را نام ببريد.
جریانهای اتصال کوتاه و اضافه ولتاژ در اثر امواج سیار و اتصالی در شبکه به خصوص در شینههای پیش روی ترانسفورماتور.
429 ـ عملكرد رله ديفرانسيل در چه مواردي است؟
رله دیفرانسیل یا حفاظت اصلی ترانسفورماتور، مقایسه جریانهای طرفین آن به عهده داشته و عملکرد آن ناشی از عوامل زیر میباشد:
الف) اتصالی در داخل ترانسفورماتور (نظیر اتصال فاز به بدنه، فاز به فاز، اتصال حلقه و یا اتصال بین سیم پیچهای اولیه و ثانویه).
ب) اتصالیهای خارج از ترانسفورماتور بر اثر عوامل خارجی در محدوده حفاظت رله یعنی بین C.Tهای طرفین.
ج) حالتهای کاذب ناشی از اشکال در C.T یا مدارات مربوطه.
430 ـ علل اينكه در حفاظت ترانسفورماتور، رله ديفرانسيل به كار مي بريم چيست؟
1ـ رله دیفرانسیل دارای ویژگی قطع سریع، دقت بالا و قدرت تشخیص و تفکیک عیوب واقع شده در محدودة بین C.Tهای دو طرف ترانسفورماتور قدرت میباشد.
2ـ رلههای دیفرانسیل در جریانهای هجومی ترانسفورماتور، عمل نمینماید.
3ـ برای تشخیص فالتهای واقع شده در محدوده C.Tهای دو طرف ترانسفورماتور قدرت، بهترین حفاظت، رله دیفرانسیل میباشد.
431 ـ محدوده عملكرد رله ديفرانسيل چقدر است؟
حد فاصل C.Tهای دو طرف ترانسفورماتور قدرت.
432 ـ رله ديفرانسيل چه مواقعي عمل مي كند و نحوه عملكرد آن چگونه است؟
رله دیفرانسیل که مهمترین حفاظت ترانسفورماتور قدرت میباشد زمانی عمل میکند که اتصالی به صورت ارت فالت یا حلقه یا دو فاز و یا به هر نحو دیگر در داخل ترانسفورماتور و یا خارج آن در محدوده C.Tهای طرف فشار قوی و فشار ضعیف صورت گیرد و اگر درست محاسبه و تنظیم شده باشد نبایستی عملکرد کاذب داشته باشد و نحوه عملکرد آن به صورت تفاضلی است، بدین معنی که پس از برابرسازی و هم فاز سازی جریان دو طرف فشار ضعیف و فشار قوی آنها که اختلاف ناچیزی دارد، از قسمت عمل کننده رله عبور میکند که برای موقع فالت خارج از محدوده دیفرانسیل، رله فوق به عمل درنمیآید.
433 ـ كدام رله براي حفاظت و بهره برداري از ترانسفورماتور پست هاي 63 كيلو ولت نياز حتمي مي باشد؟
رله بوخهلتس که از نظر حفاظت و بهرهبرداری حائز اهمیت است.
434 ـ ترانسفورماتور تطبيق مخصوص كه براي رله ديفرانسيل به كار مي رود با نسبت تبديل 1:1 به چه منظوري استفاده مي گردد؟
در صورتی که در حفاظت ترانسفورماتور، رله دیفرانسیل به کار رود برای تبدیل اتصال ستاره به مثلث ترانسفورماتور و جبران نسبت اولیه به ثانویه (اختلاف زاویهای که ایجاد میشود) بایستی از ترانسفورماتور تطبیق مخصوص استفاده شود.
435 ـ علت مجهز بودن رله هاي زمين به فيلتر در شبكه هاي فشار قوي چيست؟
برای حذف هارمونیکهای سوم و پنجم است.
436 ـ ترانسفورماتورهاي جريان مياني (C.T. INTERPOSE) را براي چه منظوري در مسير جريان C.Tهاي رله ديفرانسيل قرار مي دهند؟
C.Tهای اینترپوز برای دو منظور به کار میرود:
1ـ برابرسازی جریان دو طرف فشار قوی و فشار ضعیف؛
2ـ هم فاز نمودن جریانهای دو طرف، زیرا مثلاً در اتصال YNd11 اختلاف فاز ولتاژی دو طرف برابر 330 درجه میباشد که بایستی این اختلاف فاز توسط C.Tهای فوق اصلاح گردد.
437 ـ حفاظت ديفرانسيل ترانسفورماتور را به طور شماتيك رسم كنيد.
438 ـ واحد هارمونيك گير رله ديفرانسيل چه كاري انجام مي دهد؟
به هنگام جریان دادن ترانسفورماتور، در بطن جریان هجومی که از ترانسفورماتور کشیده میشود، هارمونیکهای زوج بوجود میآید و انرژی این هارمونیکها به اندازهای است که به راحتی رله دیرانسیل را تحریک و باعث عملکرد رله میگردند، در حالی که در این حالت باید ترانسفورماتور بتواند وارد مدار شده و از آن بار گرفته شود و لذا نیاز به تمهیدی است که رلة دیفرانسیل، هارمونیکهای زوج را درنظر نگیرد. به همین منظور در هر رلة دیفرانسیل واحدی به نام هارمونیکگیر تعبیه میشود تا به هنگام وصل ترانسفورماتور، در اثر هارمونیکهای زوج تحریک شده و با باز کردن کنتاکتی که بر سر راه فرمان رله دیفرانسیل دارد، مانع از ارسال فرمان قطع آن شود. البته این ممانعت از ارسال فرمان قطع، موقتی بوده و لحظاتی بعد که از قدرت هارمونیکها کاسته شد و واحد هارمونیک گیر از تحریک خارج گشت، کنتاکت فرعی واقع بر مسیر تریپ بسته میشود و شرایط برای فرمان رلة دیفرانسیل نرمال میگردد.
439 ـ علت استفاده از سيم پيچ نگهدارنده در رله ديفرانسيل چيست؟
برای پایدار نمودن رله و جلوگیری از عملکرد اشتباه آن درخارج از وزن حفاظتی مربوطه.
440 ـ حفاظت ترانسفورماتور در مقابل گازهاي ناشي از انفجار داخل ترانسفورماتور، به عهده چه رله اي مي باشد؟
رله بوخهلتس.
441 ـ رلة بوخلهتس به چه منظوري در ترانسفورماتورها تعبيه گرديده است؟
بروز یکی از خطاهای زیر در ترانسفورماتور که توسط رله بوخهلتس حفاظت میشود سبب تشکیل گاز و عبور آن از لوله رابط بین ترانسفورماتور و منبع ذخیره روغن شده و به داخل رله بوخهلتس که در این مسیر قرار دارد نفوذ کرده و باعث پایین آمدن سطح روغن در داخل رله میگردد که این عمل موجب پایین آمدن شناورهای رله شده و سبب بستن یا باز کردن کنتاکتهای فرمان میشود و نتیجتاً باعث ایزوله شدن ترانسفورماتور از شبکه میگردد.
خطاها عبارتند از:
1ـ جرقه بین سیمهای حامل جریان
2ـ جرقه بین قسمتهای حامل جریان و هسته آهنی با محفظه روغن
3ـ سوختن هسته
4ـ قطع شدن یک فاز که منجر به ایجاد جرقه میگردد.
442 ـ رلة بوخلهتس در چند مرحله عمل ميكند؟
در دو مرحله، مرحلة اول آلارم و مرحلة دوم تریپ
443 ـ پس از عملكرد رلة بوخهلتس شرايط وصل مجدد به چه صورت است؟
رله بوخهلتس زمانی عمل میکند که اتصالی در داخل تانک ترانسفورماتور و میان روغن ایجاد شده باشد و جرقه حاصله موجب تجزیه روغن و متصاعد شدن گاز و در صورت اتصال شدید افزایش دمای روغن میشود و حجم روغن سریعاً افزایش یافته و به سمت کنسرواتور بالا میرود. در این مسیر دو حباب شیشهای محتوی جیوه وجود دارد و در صورتی که گاز متصاعد شده که تدریجاً در محفظه بالایی بوخهلتس جمع میشود آنقدر باشد که به سطح روغن محفظه فشار آورده و آن را پایین آورده و حباب شیشهای جابجا شود رله آلارم میدهد (مرحله اول) و اگر مشکل به همین جا ختم نشود، ممکن است حباب شیشهای (محتوی جیوه) مرحلة دوم نیز پایین آمده و تریپ صادر گردد. عمل حباب شیشهای (مرحلة دوم) در اثر حرکت شدید روغن نیز صورت میگیرد. بعد از عملکرد رله بوخهلتس بایستی گازهایی که جمع شده مورد آزمایش قرار گرفته و در خصوص برقدار کردن مجدد ترانسفورماتور تصمیمگیری به عمل آید.
444 ـ پايداري رله ديفرانسيل (Stability) را مختصراٌ توضيح دهيد.
رله دیفرانسیل یک رله تفاضل سنج است و تفاضل جریانهای طرف فشار قوی و ضعیف از کویل عمل کننده عبور میکند. رله دیفرانسیل باید برای جریانهای ضربهای اتصال کوتاه خارج از زون حفاظتی پایدار بماند و عملکرد کاذب نداشته باشد و نیز در لحظه وصل ترانسفورماتور جریان هجومی که فقط در یک طرف ترانسفورماتور جاری میشود، نبایستی باعث عملکرد رله شود. وجود این ثبات و جلوگیری از عملکرد کاذب رله که به ساختمان و طرح داخلی رله مربوط است، به پایداری رله دیفرانسیل موسوم میباشد.
445 ـ اگر ترانسفورماتور قدرت را در حالتي كه تپ آن ماكزيمم مقدار را دارد، برقدار كنيم (فقط تحت تانسيون قرار دهيم)، احتمال عملكرد چه رلههايي وجود دارد؟ چرا؟
احتمال عملکرد کاذب رله دیفرانسیل وجود دارد و دلیل آن بالا بودن جریان هجومی اولیه (Inrush Current) است که چند برابر جریان نامی ترانسفورماتور میباشد.
446 ـ حفاظت ترانسفورماتور را در مقابل اتصال بدنه توضيح دهيد.
در ترانسفورماتورهای قدیمی که فاقد رله دیفرانسیل میباشند جهت کنترل جریان بدنه به زمین، چرخهای ترانسفورماتور قدرت از زمین عایق شده و بدنه فقط از یک نقطه توسط یک رشته سیم زمین میگردد و بر سر راه آن، یک ترانسفورماتور جریان قرار داده و خروجی ترانسفورماتور جریان به یک رلة آمپریک متصل میشود: در این صورت هرگاه که بدنة ترانسفورماتور برقدار شود، این رله تحریک شده و هر دو طرف ترانسفورماتور قدرت را باز میکند. در جایی که از رله دیفرانسیل استفاده شود نیازی به ایزوله کردن ترانسفورماتور از زمین و استفاده از رله بدنه نخواهد بود.
447 ـ رله نوترال براي حفاظت چه مواردي است؟
رله اتصال زمین در هر یک از فیدرهای خروجی، فیدر ترانس و نوترال پست وجود دارد و در صورت بروز اتصال زمین، این رلهها تحریک میشوند و تنظیمات آنها طوری است که رله اتصال زمین فیدر خروجی، سریعتر قطع میکند و رلههای اتصال زمین فیدر ترانس و نوترال، به ترتیب در نوبت قطع میایستند. اما یک سری اتصال زمینهای کم آمپر نظیر نشتیها که هیچ یک از این رلهها را تحریک نمیکند، در برگشت به شبکه از طریق نوترال، باعث گرم شدن بوبین نوتر میگردد. وظیفه رلة حفاظت نوترال، آن است که این نشتیها را تشخیص داده و در مدت طولانیتری ترانسفورماتور قدرت را قطع نماید تا از سوختن ترانسفورماتور زمین جلوگیری شود.
448 ـ رله اتصال بدنه (Tank Protection) در چه مواقعي عمل ميكند و در چه صورت ميتوان ترانسفورماتور را مجدداٌ در مدار قرار داد؟
رله اتصال بدنه زمانی عمل میکند که اتصالی در داخل و یا روی تانک و بوشینگهای ترانسفورماتور قدرت روی داده باشد. پس از عملکرد رله مزبور باید اطراف ترانسفورماتور و نیز سطح بالای ترانسفورماتور و بوشینگها دقیقاً بررسی گردد و در صورتی که محل اتصالی مشخص شود، پس از رفع عیب میتوان ترانسفورماتور را در مدار قرار داد.
449 ـ رلة R.E.F، حفاظت چه محدودهاي را بر عهده دارد و چگونه عمل ميكند؟
رله R.E.F (رله اتصال زمین محدود شده) هم در طرف سیم پیچ فشار قوی و هم در طرف سیم پیچ فشار ضعیف ترانسفورماتور قدرت قرار میگیرد و هدف از نصب این رله حفاظت بخشی از سیم پیچهای ترانسفورماتور و نیز کابل یا باسباری است که در محدوده C.Tهای مربوط به این رله قرار دارند میباشد و نوع عملکرد رله مثل رله دیفرانسیل بوده و بر مبنای تفاضل جریانهای طرفین عمل میکند و برای اتصالیهای خازن از زون رله عکسالعمل نشان نمیدهد.
450ـ برای حفاظت ترانسفورماتور در مقابل اضافه ولتاژهای ناشی از صاعقه و کلیدزنی از چه وسیلهای استفاده میگردد؟
از برقگیر استفاده میشود.
451ـ برای حفاظت ترانسفورماتور در مقابل اضافه جریان از چه رلهای استفاده میشود؟
از رله اورکارنت یا اضافه جریان استفاده میگردد.
452ـ شاخکهای میلهای روی بوشینگهای ترانسفورماتور چه کاری را انجام میدهند؟
شاخکهای روی بوشینگهای ترانسفورماتور تا اندازهای کار برقگیر را انجام میدهند و حفاظت بوشینگها و سیم پیچهای ترانسفورماتور را بر عهده دارند. در مواقعی که امواج اضافه ولتاژ به ترانسفورماتور میرسند، بین شاخکها جرقه زده و موج سیار شکسته میشود. اشکال عمدة این میلهها در مقایسه با برقگیرها، سرعت عمل کم آنها است.
453ـ رله جریان زیاد (Over Current) و اتصال زمين (E/F) در طرف فشار قوي ترانسفورماتور چه نقشي دارند و چه زماني عمل ميكنند؟
رله O/C و E/F در طرف فشار قوی اولاً در مقابل اضافه جریان و اورلود شدن ترانسفورماتور نقش حفاظتی دارند و ثانیاً برای اتصالیهای فازی خارج از ترانسفورماتور که به صورت جریان زیاد و نیز برای اتصالیهای داخل ترانسفورماتور به عنوان Back.Up عمل میکنند.
454 ـ اگر رلههاي ارت فالت (E/F) فيدر خروجي و فيدر ترانس، به هنگام اتصال با زمين در هر يك از خروجيها، عمل نكنند چه تجهيزاتي در خطر هستند و كدام رله به صورت نجاتدهنده عمل ميكند؟
از آن جایی که جریان اتصالی با زمین از نوترال به شبکه باز میگردد و بوبین نوتر در مسیر این جریان قرار دارد، در صورت تداوم اتصالی، این بوبین در معرض خطر قرار میگیرد و چون بوبین نوتر به لحاظ حرارتی فقط تا مدت معینی میتواند جریان اتصالی را تحمل نماید، لذا تنظیمات رله نوترال و حتی رله حساس نوترال (Sensetive Earth Fault) به گونهای است که پیش از آسیب رسیدن به بوبین نوتر، ترانسفورماتور قدرت و ملحقات آن را از مدار خارج نماید.
455 ـ حفاظت تپ چنجر ترانسفورماتور چه نام دارد و اگر عمل كند چه اتفاقي ميافتد؟
عدم عملکرد صحیح تپ چنجر باعث ایجاد قوس و در نتیجه تجزیه روغن تپ چنجر شده و موجب میشود که حفاظت بوخهلتس تانک تپ چنجر عمل کرده و ترانسفورماتور را از مدار خارج نماید.
456 ـ رلة جریان زیاد زمانی، که به منظور حفاظت ترانسفورماتور به کار میرود معمولاٌ در چه جریانی تنظیم میشود؟
جریان کار این رله معمولاً معادل 4/1 برابر جریان نامی ترانسفورماتور تنظیم میشود.
457ـ انواع رلههای حفاظتی جریانی را نام ببرید.
1ـ رله جریان زمان معکوس
2ـ رله جریانی با قطع لحظهای
3ـ رله جریانی زمان معین
4ـ رلههای زمان معکوس با قطع لحظهای
458ـ چه نوع حفاظتهایی باعث قطع توأم کلید 63 و 20 کیلو ولت ترانسفورماتور میشود؟
رله دیفرانسیل، رله بوخهلتس ترانسورماتور قدرت، رله بوخهلتس ترانسفورماتور داخلی، رله بوخهلتس بوبین نوتر، رله ترموستات ترانسفورماتور قدرت، رله بوخهلتس رگولاتور، رله R.E.F و E/F.
459ـ عملکرد رلههای کنترل درجه حرارت سیم پیچ و روغن را توضیح دهید.
بر اثر عبور جریان زیاد و نیز رم شدن بیش از حد روغن و سیم پیچ، این رلهها عمل نموده و در مرحله اول باعث به کار افتادن پمپ و فنها میشود و در صورتی که درجه حرارت باز هم افزایش یابد، موجب آلارم و قطع ترانسفورماتور میگردند.
460ـ در ترانسفورماتور سوپاپ اطمینان یا دریچه انفجار چیست؟
سوپاپ اطمینان یا دریچه انفجار نقش مهمی در حفاظت ترانسفورماتور بازی میکند به طوری که اگر اتصال کوتاهی در داخل ترانسفورماتور پیش بیاید جرقه ایجاد میشود و به طور ناگهانی مقدار زیادی روغن تجزیه شده و گاز ناشی از آن صدمات قابل توجهی را وارد خواهد کرد. در این موقع دریچه باز شده و ضمن خروج روغن، فرمان قطع به بریکر ترانسفورماتور داده و از آسیبهای بیشتر جلوگیری خواهد نمود.
461ـ سیستم فایرفایتینگ نوع سرجی در ترانسفورماتور چگونه عمل میکند؟
در موقعی که اتصالی در داخل ترانسفورماتور پدید آید بر اثر انبساط شدید گازهای تولید شده، قسمتهای آسیبپذیر از جمله بوشینگها ترکیده و روغن مشتعل شده به بالای ترانسفورماتور پاشیده میشود. آتش به وجود آمده باعث به کار افتادن دتکتورهایی میگردد که در بالای ترانسفورماتورها تعبیه شدهاند که در نتیجه آن، فرمانی الکتریکی باعث پایین آوردن وزنهای میشود که در جعبه آتش خاموش کن قرار دارد و پایین آمدن وزنه سبب باز کردن دریچه روغن ترانسفورماتور شده و گاز نیتروژن که در کپسول قرار دارد با فشار از قسمت پایین ترانسفورماتور وارد ترانسفورماتور شده و پس از طی مسافت داخل ترانسفورماتور از قسمت ترکیده شده روی آتش بالای ترانسفورماتور ریخته و موجب خاموش شدن آتش میشود. ضمناً شیر یک طرفه که در مسیر رله بوخهلتس و کنسرواتور قرار دارد و در اثر جاری شدن سریع روغن بسته شده و مانع ریختن روغن کنسرواتور به بیرون میشود.
462ـ وظیفة رلة جریان زیاد لحظهای را بیان کنید.
این رله در صورت بروز اتصالیهای شدید به صورت آنی عمل مینماید.
463ـ وظیفة رلة اتصال زمین لحظهای را بیان کنید.
در صورت بروز اتصالیهای شدید فاز با زمین، به صورت آنی عمل مینماید.
464ـ وظیفة رلة جریان زیاد تأخیری را بیان کنید.
در صورت بروز اتصالیهای فازها در شبکه با تأخیر زمانی لازم و هماهنگ شده با سایر رلههای حفاظتی، عمل مینماید.
465ـ وظیفة رلة اتصال زمین حساس را بیان کنید.
این رله نسبت به جریانهای اتصال زمین کم، نظیر جریانهای نشتی حساس میباشد، ولی عملکرد آن با تأخیر نسبتاً طولانی صورت میگیرد.
466ـ وظیفة رلة ضریب قدرت را بیان کنید.
این رله با تغییر ضریب قدرت عمل مینماید.
467ـ رلة اضافه ولتاژ چیست؟
در صورت افزایش ولتاژ نسبت به حد تنظیم شده عمل مینماید.
468ـ وظیفة رلة فرمان قطع (Trip Relay) را بيان كنيد.
این رله در مسیر فرمان رله اصلی قرار گرفته و از طریق آن کویل قطع دیژنکتور تحریک میگردد.
469ـ وظیفة ثابت نگه داشتن ولتاژ ثانویه ترانسفورماتورها از طریق کنترل تپ به عهدة چه رلهای میباشد؟
سیستم (Automatic Voltage Regulator) A.V.R که شامل چند رله میباشد.
470ـ رلة کنترل کننده سطح روغن در ترانسفورماتور چیست؟
رله کنترل سطح روغن (Oil Level Relay)، سطح روغن در تانک رزروار را زیر نظر دارد و با رسیدن روغن به زیر حد تنظیمی، عمل مینماید.
471ـ تفاوت رله ماکزیمم جریان جهتی با رلههای ماکزیمم جریان معمولی را شرح دهید.
تفاوت اساسی این رلهها در این است که رله جریانی جهتی، به جریانی که در جهت تنظیمی آن است، اجازه عبور میدهد. به عبارت دیگر این رله نه فقط نسبت به مقدار جریان حساس است بلکه نسبت به جهت آن نیز حساسیت دارد.
472ـ نحوه عملکرد رله اضافه جریان را شرح دهید.
نوع مغناطیسی این رله از یک سیم پیچ و یک صفحه مدور و اجزاء دیگری ساخته شده است. زمانی که اتصال کوتاه بروز میکند، جریان زیادی ایجاد میشود و متناوباً شاری از صفحة متحرک آن میگذرد و باعث دوران آن و قطع مدار میشود. در این رله با افزایش جریان، زمان قطع کاهش پیدا میکند.
473ـ رلههای (Inverse Definite Minimum Time) I.D.M.T چه نوع رلههایی هستند؟
رلههای جریانی زمان معکوس که به عامل لحظهای نیز مجهز هستند به رلههای I.D.M.T موسوم میباشند و برای حفاظت خطوط انتقال بلند و خطوط تغذیه کننده ترانسفورماتورها، و در مواقعی که جریان اتصال کوتاه زیاد است، استفاده میشود.
474ـ رلة اورکارنت (O/C) به کار رفته در شبکه از چه نوع رلههایی است و معمولاٌ اجازه عبور جریان را تا چه حدی میدهد؟
رله اورکارنت به کار رفته در شبکه معمولاً از نوع Inverse (معکوس) است و معمولاً اجازه عبور جریان تا 3/1 برابر جریان نامی شبکه را میدهد.
475ـ رله راهانداز اورکارنتی دقیقتر عمل میکند یا رلة راهانداز امپدانسی؟
رله راهانداز امپدانسی؛ زیرا که این نوع رلهها از هر دو پارامتر جریان و ولتاژ برای سنجش استفاده میکنند و امپدانس به دست آمده، مشخصة مطمئنتری برای تصمیمگیری رله محسوب میشود.
476ـ آیا میتوان از رله اورکارنت به عنوان راهانداز رلة دیستانس استفاده نمود؟
بله.
477ـ در یک فیدر خروجی، اتصال کوتاهی رخ میدهد، آیا رلة R.E.F عمل ميكند؟
خیر، زیرا فقط در محدودة خود عمل میکند.
478ـ اشكال رله اوركارنت زمان ثابت در حفاظت فيدرها چيست؟
اشکال این رله این است که چون زمان تنظیمی آن مقدار ثابت و معینی است این رله برای فالتهای شدید و برای فالتهای خفیف به یک صورت عمل میکند، در حالی که از رله O/C انتظار میرود که در هنگام فالت شدید سریعتر عمل نماید و نیز در عیوب گذرا و آنی، فرصت دهد که با از بین رفتن عیب، بریکر بیمورد قطع نگردد اشکال عمده دیگر این رله در سوئیچینگ و کلیدزنی فیدرها است. چون در این مواقع که آمپر اولیه ناشی از (Inrush Current) دفعتاً زیاد بوده و کند پایین میآید مکانیسم رله فرصت ریست شدن را پیدا نکرده و موجب عملکرد رله و قطع فیدر میگردد.
479ـ براي حفاظت فيدرهاي خروجي چه رلههايي به كار ميرود؟
1ـ رله اورکارنت برای فازها
2ـ رله ارت فالت
480ـ تنظيم زمان عملكرد رلههاي اوركارنت فيدرهاي خروجي و باس كوپلر ورودي 20 و 63 كيلو ولت چگونه است؟
تنظیم زمانهای فیدرهای خروجی و باس کوپلر و فیدر ترانس 20 کیلو ولت و فیدر 63 کیلو ولت به صورت پشت سر هم و با فاصله زمانی صورت میگیرد. بدین معنی که در پایینترین سطح، زمان فیدرهای خروجی و سپس زمان رله باس کوپلر و پس از آن زمان رله فیدر ترانس 20 کیلو ولت و سپس رله بطرف 63 کیلو ولت تنظیم میگردد. به این ترتیب، برای فالتها و جریانهایی که رلهها را تحریک میکند ابتدا رله فیدر اتصالی شده باید عکسالعمل نشان داده و عیب را جدا نماید. اگر فیدر عمل ننمود رله باس کوپلر باید عمل کرده و فالت را از روی ترانسفورماتوری که فالت روی فیدرهای مربوط به آن قرار ندارد پاک نماید و چنانچه باس کوپلر باز نشد رله فیدر ترانس 20 کیلو ولت ترانسفورماتور (که فالت روی فیدر مربوطه آن قرار دارد) باید عمل نموده و کلید مزبور را باز نماید. اگر رله فوق نیز عمل نکند باید رله طرف 63 کیلو ولت بریکر مربوطه را باز کند.
481ـ مزیت رلههای زمان معکوس (Inverse Time)در حفاظت فيدرها چيست؟
در رلههای زمان معکوس عملکرد رله طوریست که برای جریانهای کم، زمان بیشتر و برای فالتهای شدید، زمان خیلی کم برای عمل قطع صرف میکند. مضافاً این که در کلیدزنی فیدرها، رله پایدار مانده و با از بین رفتن جریان هجومی (Inrush Current)، رله خود بخود ریست میگردد.
482ـ محل نصب رله جريان زياد تأخيري در كجاي خط ميتواند باشد؟
در ابتدای خط نصب میگردد.
483ـ عامل ضربه كه موجب قطع بيدليل كليدها ميشود چيست؟
اثر هارمونیکهای فرد که باعث تحریک غیرلازم رله میشود.
484ـ چند مورد از حفاظتهاي الكتريكي ترانسفورماتور را نام ببريد.
رله دیفرانسیل، رله ترمیک (برای بدنه، روغن و سیم پیچ) و رله جریان زیاد زمانی.
485ـ يك فيدر با رلة بار زياد (Over Load) محافظت شده است و اتصال كوتاه شديدي رخ ميدهد و جريان شديدي از فيدر ميگذرد، آيا اين رله قادر به قطع فيدر خواهد بود؟ چرا؟
بله، اما با تأخیری که بستگی به شدت اتصالی ندارد.
486ـ در يك رله اور لود، زمان تأخير در قطع به چه چيزي بستگي دارد؟
به زمان تنظیمی روی رله بستگی دارد.
487ـ آيا يك رله اوركارنت ميتواند به جاي يك رله اورلود نيز عمل كند؟ چرا؟
بله، زیرا رلة اورکارنت یک رله اور لود نیز میشود.
488ـ سيستم زمين را تعريف و روشهاي ايجاد آن را نام ببريد.
سیستم زمین عبارت است از مجموعه تجهیزاتی که درون زمین نصب میشوند تا یک شبکه زمین مناسب و با مقاومت کم و در حد صفر برای شبکه ایجاد کنند. روشهای ایجاد سیستم زمین عبارتند از:
1ـ نصب الکترود میلهای در زمین
2ـ نصب صفحه زمین (در چاه)
3ـ شبکه توری (mesh) زمین