هشتصد پرسش و پاسخ اپراتوری پست های فوق توزیع و انتقال ( فصل سوم: سکسیونر )
هشتصد پرسش و پاسخ اپراتوری پست های فوق توزیع و انتقال ( فصل سوم: سکسیونر )


225ـ سكسيونر چيست؟ كاربرد آن در تجهيزات فشار قوي به چه منظور است؟
سكسيونر كليدي است كه به وسيلة آن ميتوان مداري را كه فقط تحت ولتاژ بوده و فاقد جريان بار باشد قطع و يا وصل نمود. كاربرد آن بدين منظور است كه در حالت قطع قسمتي از مدار، محل قطع شده به طور واضح و آشكار قابل رؤيت است و به علاوه با قطع كردن آن ميتوان نسبت به تعمير و يا سرويس ديژنكتور اقدام نمود.
226ـ مشخصات سكسيونر به چه عواملي بستگي دارد؟
سكسيونر بايد در مقابل حرارت ناشي از عبور جريان عادي و اسمي و جريان اتصال كوتاه، در كوتاه مدت و نيروي ديناميكي جريان اتصال كوتاه و به خصوص جريان ضربهاي استقامت كافي داشته باشند. ضمناً سكسيونر در حالت باز بايد عايق خوب و مطمئني براي اختلاف پتانسيل بين تيغة متحرك و كنتاكت ثابت هر فاز و يا زمين باشد.
227ـ انواع سكسيونر را نام ببريد.
الف) پانتوگراف يا نوع قيچي: بيشتر در پستهاي فشار قوي كاربرد دارد.
ب) دوراني: در شبكههاي فشار قوي و فوق توزيع كاربرد دارد.
ج) كشويي: در شبكههاي توزيع به كار ميرود.
د) چاقويي: در شبكههاي توزيع و فوق توزيع كاربرد دارد.
228ـ انتخاب سكسيونر از لحاظ نوع و مشخصات چگونه است؟ توضيح دهيد.
انتخاب سكسيونر از نظر نوع، فقط بستگي به شكل و طرز قرار گرفتن شينها و شينهبندي شبكه و محلي كه بايد سكسيونر در آنجا نصب شود دارد و مشخصات سكسيونر بستگي به مشخصات فني و الكتريكي شبكه دارد.
229ـ مفهوم سكسيونر شانتاژ يا بايپس (by-pass) چيست و به چه منظوري به كار ميرود؟
سكسيونر شانتاژ به سكسيونري اطلاق ميشود كه به صورت شنت (موازي) با ديژنكتور و سكسيونرهاي آن واقع ميشود و به صورت اتصال فرعي و يا اتصال كوتاه ديژنكتور ميتواند عمل نمايد (مفهوم باي پس، اتصال فرعي) و اين سكسيونر به هنگام تعميرات و يا تست روي ديژنكتور براي پرهيز از قطع برق و يا باز ماندن رينگ و غيره مورد استفاده قرار ميگيرد.
230ـ سكسيونر (غيرفعال قطع زير بار) را در چه حالتهايي ميتوان باز و بسته نمود؟
سكسيونر غيرقابل قطع زير بار را زماني ميتوان باز و بسته نمود كه با درنظر گرفتن اينترلاك آن و قطع ديژنكتورها و سكسيونرهاي لازمه، در شرايط بيباري كامل صورت گيرد. اگر طول (بار مجموعه تجهيزات) كابل هوايي و يا زميني و تجهيزات پيوستي آنها به هنگام وصل سكسيونر قابل اغماض نباشد هر چند اينترلاك اجازه بدهد بايد از وصل آن خودداري نمود ولي اگر بعد از سكسيونر مسير كلاً باز باشد قطع و وصل بلااشكال ميباشد.
231ـ اينترلاك سكسيونر چه مفهومي دارد؟ شرح دهيد.
اينترلاك سكسيونر به مفهوم قفل نمودن اتوماتيك سكسيونر و به منظور اجتناب از مانور غلط ميباشد.
232ـ راكتورها و خازنها در پستها به چه منظوري تعبيه شدهاند؟
راكتورهاي موازي كه در شبكه منطقه موجود است جهت اصلاح ضريب قدرت و نهايتاً كاهش ولتاژ نصب شدهاند. خازنها نيز از لحاظ نوع اتصال به شبكه و محل نصب آن مقاصد مختلفي را دربر داشته ولي به طور كلي در مورد خازنهاي موازي با شبكه موجود در منطقه ميتوان گفت كه مقصود، اصلاح ضريب قدرت و نهايتاً افزايش ولتاژ ميباشد.
233ـ چه زماني نصب راكتور در يك پست لازم است؟
راكتور در نقطه مقابل خازن قرار دارد و در پستهايي نصب ميگردد كه نقش تغذيه و باردهي شبكه انتقال را دارند و در مواقع قطع شبكه كه به تدريج شروع به وصل خطوط انتقال ميگردد به دليل نبود مصرف، خاصيت خازني خط اثر زيادي در بالا رفتن ولتاژ شبكه دارد كه ممكن است قابل استفاده در پستها نباشد لذا قبل از باردهي، راكتورها را كه به صورت پارالل ميباشند در مدار آورده و سپس اقدام به وصل خطوط انتقال مينمايند.