هشتصد پرسش و پاسخ اپراتوری پست های فوق توزیع و انتقال ( فصل سوم: اندازه گیری )
هشتصد پرسش و پاسخ اپراتوری پست های فوق توزیع و انتقال ( فصل سوم: اندازه گیری )


238ـ بوشينگ چيست؟
براي خروج سرسيمهاي ترانسفورماتور از داخل تانك و اتصال آنها به تجهيزات و عايق نمودن آنها از بدنه ترانسفورماتور از بوشينگ استفاده ميكنند.
239ـ مقره چيست و به چه منظوري به كار ميرود؟
مقرهها وسايلي هستند كه هادي الكتريكي تحت ولتاژ را از يكديگر و نسبت به زمين عايق و جدا ميكنند
240ـ هدف از ميگر زدن چيست؟
الف) با استفاده از ميگر مشخص ميشود كه قسمتهايي كه عايق شدهاند با زمين تماس دارند يا خير كه در صورت تماس با زمين دستگاه مقدار صفر را نشان خواهد داد.
ب) مشخص كردن اين كه قسمتهاي عايق جذب رطوبت كردهاند كه در اين حالت دستگاه مقدار كمتر از حد نرمال را نشان خواهد داد.
241ـ علت پيدايش ضريب براي خواندن آمپرمترها و ساير دستگاههاي اندازهگيري چيست؟
معمولاً بايد نسبت تبديل C.Tها يا P.Tها يا ميترينگهاي مربوطه مطابقت داشته باشد (برابر باشد) در اثر افزايش جريان فيدرها مسأله تعويض C.Tها الزامي است. به علت نبودن و صرفهجويي در تعويض ميترينگهاي مربوطه مقدار خوانده شده را در عددي به شرح زير ضرب ميكنند. مثال:
CTR = 100/5 (قبلي)
CTR = 200/5 (جديد)
ملاحظه ميشود كه مقدار جريان عبوري از اوليه دو برابر مقدار خوانده شده در آمپرمتر است لذا مقدار خوانده شده را در عدد 2 ضرب ميكنيم.
242ـ ترانسفورماتورهاي اندازهگيري در پست را نام ببريد.
ترانسفورماتور جريان و ولتاژ
243ـ براي اندازهگيري مقاومت عايقي بوشينگهاي ترانسفورماتور از چه دستگاهي استفاده ميكنند؟
از دستگاهي به نام ميگر استفاده ميكنند.
244ـ چه عللي باعث ميشود كه يك آوومتر مقدار آمپر و ولت را نشان ميدهد ولي مقدار اهم را نشان نميدهد؟
الف) آوومتر باتري نداشته باشد.
ب) فيوزش سوخته باشد.
245ـ دستگاههاي ثبات موجود در پستها را نام برده و كار آنها را شرح دهيد.
در پستهاي فشار قوي و متوسط، سه گونه ثبات استفاده ميشود.
1ـ ثبات حادثه كه به آن Event Recorder يا ثبات وقايع اتلاق ميشود.
2ـ ثبات شكل موج (جريان و ولتاژ) كه به آن Fault Recorder يا اسيلوگراف گفته ميشود.
3ـ ثبات فاصله نقطه اتصالي تا پست كه Fault Locator ناميده ميشود.
توضيح آنكه Event Recorder فقط شروع و خاتمه يك حادثه را ثبت ميكند (به لحاظ زماني و دستگاهي كه عمل كرده است)؛ نظير باز شدن بريكر وز مان باز شدن آن و يا نوع رله عمل كرده و زمان عمل آن. ولي Fault Recorder، شكل موج جريان (براي سه فاز يا هر يك از فازهاي مورد نظر تنظيم گذار) و يا ولتاژ را ثبت ميكند و در جهت بررسي مقدار و چگونگي حادثه و شدت آن مورد استفاده قرار ميگيرد. از شكل موجهاي ثبت شده توسط اسيلوگرافهاي جديد، حتي ميتوان هارمونيكهاي موجود در مدار را كه در جريان اتصال كوتاه توليد شدهاند، استخراج نمود. اين گونه اسيلوگرافها در رلههاي جديد بصورت همراه وجود داشته و حافظه ثبت اطلاعات در اين وسايل به گونهاي است كه ميتواند صدها حادثه را جهت مطالعات بعدي نگهداري نمايد.
دستگاه Fault Locator در گذشته به صورت يك دستگاه بزرگ (مشابه رله ديستانس) و جداگانه به همراه رلههاي ديستانس نصب و بكار برده ميشد. اما در حال حاضر، قسمتي از هر رله ديستانس محسوب شده و فاصله نقطة اتصالي تا پست را به دقت ثبت ميكند.
246ـ اقدام لازم بعد از عملكرد اسيلوگراف چيست؟
بعد از يادداشت و ريست آلارمهاي ظاهر شده روي تابلو فرمان، با مراجعه به كنار اسيلوگراف، پوش باتون واقع روي درب اسيلوگراف را فشار داده تا خود دستگاه از نظر مكانيكي و الكتريكي به صورت نرمال درآيد. سپس كاغذ عمل كرده به آرامي به طرف پايين كشيده شود تا قسمت سفيدي كاغذ كاملاً ظاهر شود. بعد يك دست روي كاغذ گذاشته با دست ديگر كاغذ عمل شده را جدا مينماييم. اين كار را طوري انجام ميدهيم كه كاغذ موجود روي اسيلوگراف از جاي خود منحرف و يا كج نشود. انجام اين عمل توسط خطكش يا مشابه آن كيفيت برش كاغذ را بهتر خواهد نمود. در ضمن سعي شود انتهاي كاغذ موجود روي اسيلوگراف صاف بريده شده و پيچشي به طرف داخل نداشته باشد. بعد از جدا نمودن كاغذ، روي آن تاريخ و ساعت عملكرد را به طور دقيق يادداشت نموده و نيز جهت فلش و نام فيدر مربوطه فراموش نشود و سپس جهت ارسال آن براي بررسي روي اتفاقات شبكه يا مسأله مربوط به انتقال قدرت (براي مواقع ضروري) به صورت آماده نگهداري شود
247ـ دستگاه سنكرون چك بر چه اساسي كار ميكند؟
سنكرون چك براي مقايسه اختلاف ولتاژ و اختلاف فاز دو قسمت كه بايد پارالل گردند بكار ميرود تا از سنكرون بودن دو قسمت اطمينان حاصل گردد.
248ـ ضريب كنتور چيست؟
ضريب كنتور عبارتست از:
C.T.R: نسبت تبديل ترانسفورماتور جريان
C.T.Rc: نسبت تبديل ترانسفورماتور جريان كنتور = ضريب كنتور
C.T.R: نسبت تبديل ترانسفورماتور ولتاژ
C.T.Rc: نسبت تبديل ترانسفورماتور ولتاژ كنتور
N: ضريب ثبت شده روي كنتور
249ـ ضريب كنتور چگونه محاسبه ميشود؟
اگر نسبت تبديل ترانسفورماتور جريان 1200/5 و جريان كنتور 400/5 باشد و ولتاژ تغذيه كنتور 20000/110 و P.T هم 20000/110 باشد و ورودي كنتور 1000 نوشته شود پس مقدار ضريب كنتور برابر است با: